Hela kroppen
  • Start
  • FÖRELÄSNINGAR
  • KURSER & PASS
  • OM HELA KROPPEN
  • BEHANDLINGAR
  • BLOGG

SÖMN

Har du svårt att sova? Du är inte ensam. Många, många i vårt avlånga land har sömnsvårigheter. Men sömn är livsviktigt, så vi måste försöka hjälpa varandra att hitta rätt sömnmönster.
 

Huvudregeln för sömn
 

Klockgenerna i våra hjärnor är otroligt gamla. De sitter i reptilhjärnan och ändrar sig inte för att vi har fått elektriskt ljus och andra livsmönster de senaste 100 åren. Vi är dagdjur och ska följa solens upp- och nergång, helt enkelt.
 
Det finns inga större variationer i sömnbehov eller insomningstid. Det där med A- och B-typer, som spreds på 90-talet, har senare forskare kunnat bevisa som båg. Vuxna behöver alla sova minst 7 timmar, vi bör knoppa in senast 23 (gärna tidigare) och vi ska ha gått ner i varv ordentligt innan.
 
Rutiner, rutiner, rutiner – det är det viktigaste att minnas kring sömn. Kroppen behöver tydliga och upprepade mönster kring sömn och dygnsrytm.
 
 
Förbered
 

Förbered insomningen genom att gå ner i varv – helst flera timmar innan du ska sova. Då ska du undvika att jobba, spela, träna, städa, tvätta eller på andra sätt aktivera hjärnan eller kroppen. Hur slappnar du av? Är du den sort som läser dig avslappnad eller blir du trött av att titta på TV? Gör det som du känner är bäst för dig. (Forskning visar att de flesta mår bra av att stänga av alla skärmar som TV minst en timme före insomning, men att personer med Aspergers och viss bredspektraautism tvärtom behöver skärm precis innan sänggående.)
 

Sovrummet
 

I sovrummet ska det vara tyst, mörkt och svalt. Inga mobiltelefoner bredvid sängen, klockor med lysande siffror ska vändas bort eller in mot väggen. Köp mörkläggningsgardiner och dra dem ända ner. Svalt, gärna ner mot 16 grader, är perfekt sovtemperatur. Fryser du, så använd ett tjockt täcke och flera filtar, men huvudet behöver vara kallt. Sov gärna med lite öppet fönster, så får du in friskt syre hela natten också!
 

Insomning
 

Har du svårt att somna? Det gäller att hitta sitt trick. Räkna får går i alla fall inte för mig, jag blir stressad. Jag föreställer mig i stället en stjärnhimmel, midnattsblå med tusentals svaga stjärnor. I den faller jag baklänges – och somnar som en stock på en minut. Andra fokuserar på andningen, på hur mjuka lakanen känns mot kroppen, eller hur gott den friska luften utifrån luktar. Hitta på ditt eget trick!
 
Det finns också ett superbra schema med ögonrörelser, som senaste sömnforskningen har tagit fram. De triggar reptilhjärnan att producera sömnhormoner – enormt effektivt!
 

Uppvaknande
 

Om du vaknar på natten: Skapa en rutin kring det också. Gå upp, ligg inte och vrid dig. Gå exempelvis på toaletten, drick ett glas vatten, titta ut genom ett visst fönster eller titta på TV en stund/läs en bok och gå sedan och lägg dig igen. Gör alltid samma sak, varje gång du vaknar. Till sist lär sig kroppen att det är så det går till och du somnar snabbare och snabbare.
 
Vaknar du strax efter midnatt, är det ett tecken på näringsbrist. Din kropp hade inte tillräckligt med vitaminer, mineraler och antioxidanter för att reparera dagens slitage, så då väcks du för att du ska ut och jaga. Ta en näve nötter, en banan och en kopp varm choklad och gå och lägg dig igen. (Varm choklad bara för att varm mjölk innehåller ett lugnande ämne.) Och börja äta ett kosttillskott nästa morgon!
 
Vaknar du ofta under hela natten eller alltid framemot fyra/fem, så är det ett tecken på stress. Då måste du ta tag i orsaken – stress och sömn går inte ihop!
 

Alla kan sova!
 

Kom ihåg: Sömn är naturligt. Att vara sömnlös är ett tecken på att något är snett. Sömntabletter och insomningstabletter löser problemet tillfälligt, men mitt råd är att du försöker hitta orsaken till din sömnbrist och tar tag i den – om det går.
 
Lycka till!
 
 
 
 

GÅ VIDARE

Tillbaka till "FYSISKT"
Tillbaka till alla blogginlägg - "BLOGG"

BILD AV KARIN LEOSON

KARIN LEOSON


Kroppsterapeut,
​Reiki Master, Danslärare
070-606 99 11
​Mail

MER

BEHANDLINGAR
KURSER & PASS
FÖRELÄSNINGAR
OM HELA KROPPEN

Picture
Powered by Create your own unique website with customizable templates.
  • Start
  • FÖRELÄSNINGAR
  • KURSER & PASS
  • OM HELA KROPPEN
  • BEHANDLINGAR
  • BLOGG